Adinekoentzat elikadura solasaldia

Erabiltzailearen aurpegia   Gastronomia   Pasahitza

Adinekoentzat elikadura solasaldia

Ainhoa Zabala azokako dinamizatzaileak azaldu digunez, asteazkenean, 17:30ean Harizpe jubilatu eta pentsiodunen elkartean adinekoen elikaduraz hitzaldi-solasaldia izango da, Amaia Diaz de Monasterio elikadura eta nutrizioan adituaren laguntzarekin.

Lehen sektorea gaztetzea helburu

Erabiltzailearen aurpegia   ekonomia

Lehen sektorea gaztetzea helburu

Gaztenek 2004. urtean abiatu zen, eta Jesus Calvillo da Gaztenek programaren koordinatzailea. Zizurkilgo Fraisoron egiten du lan, Gipuzkoa osora begira. Araba eta Bizkaian beste bulego bana dute, eta elkarlanean aritzen dira Eskualdekako Nekazaritza Bulegoekin.

Barazkiekin txotxongiloak egiten ikasten

Erabiltzailearen aurpegia   gizartea   Pasahitza

Barazkiekin txotxongiloak egiten ikasten

Hurrengo larunbateko azokaren baitan barazkiekin txotxongiloak egiten ikasteko tailerra egingo dute gaztetxoentzat. Tolosako Ekinbide Etxearekin elkarlanean antolatutako ekimena dela azaldu digu Ainhoa Zabala azokako dinamizatzaileak.

Gazteak lehen sektorera gerturatzeko

Erabiltzailearen aurpegia   gizartea   Pasahitza

Gazteak lehen sektorera gerturatzeko

Gazteak lehen sektorera gerturatzen laguntzea helburu duen Gaztenek programaren inguruan hitz egin dugu, bertako koordinatzaile Jesus Calvillorekin.

Makina, sagarrak biltzeko

Erabiltzailearen aurpegia   ekonomia

Sagarra. Urte sasoi honetan, sagastietako izarra da. Bete-beteak daude fruta arbolak, eta sagardoa egin ahal izateko orain da sagarrak biltzeko garaia. Sagardogileak dagoeneko lanean hasiak dira sagardotegietan dituzten upelak zuku berriz betetzeko. Sagarrak, orain artean, kizkiz edo eskuz bilduak izan ohi dira. Lan nekeza da, eta aste edo egun gutxitan egin beharrekoa. Hori dela eta, sagarrak biltzeko makina erosi dute.

»» Ikusi argazki guztiak (16)

Baratze Haztegiko lanen fruitua

Erabiltzailearen aurpegia   ekonomia

Baratze Haztegiko lanen fruitua

Tolosako Santa Lutzia auzoan, lehen sektorea indartzeko asmoz sortu zuten duela hiru urte Tolosako Santa Lutziako Baratze Haztegia. Tresneria jartzeaz gain, aldagelak eraiki zituzten eta baita beharrezko hornidura guztiak jarri ere. Baratze haztegian ia hiru urtez aritu dira lanean, hiru ekoizle. Tolosako Udalak, Tolomendik eta Fraisoro Nekazaritza Eskolak bultzatutako proiektua izan da.

Tomateak, piperrak, aranak eta sagarrak azokan

Erabiltzailearen aurpegia   Gastronomia   Pasahitza

Tomateak, piperrak, aranak eta sagarrak azokan

Ainhoa Zabala azokako dinamizatzaileak azokan une honetan puri purian dauden edo agertzen hasi diren produktuez hitz egin digu, hala nola, tomatea, piperrak, aranak edota errezeil sagarrak. Halaber, lurretik sukaldera postuko aukeraz ere hitz egin digu.

Belarmendi, baserritarrei lanak erraztuz

Erabiltzailearen aurpegia   ekonomia

Belarmendi, baserritarrei lanak erraztuz

Baserritarren lan beharrei erantzutea, ekonomikoki bideragarri izatea eta ingurunea eta baserri paisaia txukun mantentzea ditu helburuen artean, besteak beste, Belarmendik.

"Tolosako eta Ordiziako azokak lehen mailan daude Gipuzkoan"

Erabiltzailearen aurpegia   gizartea   Pasahitza

"Tolosako eta Ordiziako azokak lehen mailan daude Gipuzkoan"

Eduardo Malagon, Euskal Herriko Unibertsitateko ekonomia aplikatuko irakaslea da, Donostian, eta Gipuzkoako azoken eragin ekonomiko nahiz soziala aztertzen aritu da, Mirene begiristainekin eta Aintzira Oñederrarekin batera. Ordiziakoaren eskutik, Tolosako azoka lurraldeko goi mailan kokatu dute.

"17 ekoizpen mota ezberdin egiten ditugu elkartean"

Erabiltzailearen aurpegia   gizartea   Pasahitza

"17 ekoizpen mota ezberdin egiten ditugu elkartean"

Bihar ospatuko dira TOPIC zentroan, 'Azokak eta egungo gizarte urbanoaren beharrak' izeneko jardunaldiak. Bertan, Iparraldeko azoken eta ekoizpenaren berri emango du Isabela Bearreux Idoki-etxe elkarteko kideak.

"Azokan erosteko ohiturak aldatuz doaz"

Erabiltzailearen aurpegia   gizartea   Pasahitza

"Azokan erosteko ohiturak aldatuz doaz"

Mikel Lasa hernaniarra ezaguna da Tolosako azokan, besteak beste perretxikoak saltzeagatik. Horrekin batera, gaztak, ehiza, frutak nahiz lekaleak ere izaten ditu bere postuan. Tolosan bezala, beste hainbat azoketan ere izaten da bere produktuekin, eta lanbideaz nahiz azokaren egungo egoeraz aritu da solasean.

"Iparraldean lurrak nekazaritzarekin nola kudeatzen dituzten eredugarria da guretzat"

Erabiltzailearen aurpegia   Ingurumena   Pasahitza

"Iparraldean lurrak nekazaritzarekin nola kudeatzen dituzten eredugarria da guretzat"

Iker Elosegi Euskal Herriko Laborantza Ganbarako kidea Natura 2000ren kudeaketa Ipar Euskal Herrian, Artzamendi Mondarrain adibideaz ariko da, 19:00etan, Fagus alkiza zentroan. Jon Umerez Alkizako alkateak eman digu hitzaldiaren berri.

Azoka herritarrei hurbiltzeko

Erabiltzailearen aurpegia   gizartea   Pasahitza

Azoka herritarrei hurbiltzeko

Zatoz azokara! ekimena ezagutu dugu Ainhoa Zabala azokako dinamizatzailearen eskutik. Azoka herritar guztiei gehiago gerturatzeko hainbat hitzaldi eta tailer antolatu dituzte urte bukaera bitarte. Biharkoan, esaterako, baratzeen inguruko tailerra izango da gaztetxo nahiz helduentzat.

Elikatzea ez da soilik jatea

Erabiltzailearen aurpegia   ekonomia

Elikatzea ez da soilik jatea

Azokaren inguruan herritarrak sentsibilizatze aldera martxan jarritako lan ildoaren barruan kokatzen dira ikastetxeei eskaintzen hasiak diren hitzaldi-solasaldi saioak. Oro har hezkuntza komunitateari zabaltzen diren saio horiek elikadura eta kontsumo ohituren gaia lantzeaz gain, gure eguneroko elikadura praktiken inguruan solastea dute helburu. Izan ere, Tolomendiko teknikari den, Ainhoa Zabala Tolosako azokako dinamizatzaileak gogoratzen duen moduan, «elikatzea, ez da soilik jatea».

Eskubide unibertsala. Errealitatea?

Erabiltzailearen aurpegia   ekonomia

Eskubide unibertsala. Errealitatea?

«Jonek naturaltasun osoz egiten duen keinua etxean zein kalean, mugikorra atera eta ea mezurik ba ote duen, sare sozialetan mugimendurik ba ote den… eta handik bost kilometrotara Miren ezin telefonoz deitu estaldurarik ez duelako etxean ez inguruan!».

Ilarrak eta gazta azokan

Erabiltzailearen aurpegia   Gastronomia   Pasahitza

Ilarrak eta gazta azokan

Ainhoa Zabala Tolosako azokako dinamizatzaileak azaldu duenez, udaberri itxura ari da hartzen pixkana azoka, ilarrak sartzen baitoaz, eta baita gazta berriak ere.

Bertakoa eta bertan, hobeto

Erabiltzailearen aurpegia   ekonomia

Bertakoa eta bertan, hobeto

Tolosaldeko hainbat herritako eskolako jangelak ostatuetan dituzte. Eredu interesgarria dela uste du Tolomendi Landa Garapen elkarteak, horrela herriko baserritarren, udalaren, ostatuaren eta eskola komunitatearen interesak biltzen direlako eta bertako ekonomia eta elikadura garatzen laguntzen duelako.

Baserri bide gehiagotara iristeko lehen pausoak

Erabiltzailearen aurpegia   ekonomia

Baserri bide gehiagotara iristeko lehen pausoak

Eskualdeko 21 herritan hainbat baserri bide berritu dira Landagipuzkoa+ egitasmoari esker; orain arte Tolomenditik bideratzen ziren laguntza hauek, foru aldundiak hartu ditu bere gain

Nazioarteko baserritar azoka esanguratsuen artean, Tolosakoa

Erabiltzailearen aurpegia   ekonomia

Nazioarteko baserritar azoka esanguratsuen artean, Tolosakoa

Azoken dinamikotasunak, agerian uzten du gizartearen bilakaera etengabea eta hauen egokitzapen gaitasuna.

Menorkako nekazaritza eredua ikustera

Erabiltzailearen aurpegia   Pasahitza

Tolomendi eskualdeko landa garapen agentziako kideak, Eusko Jaurlaritzako ordezkaritza batekin batera, Menorkan izan berri dira, bertako nekazaritza eta turismo eredua ezagutzen. Tolomendiko Imanol Olanok eman digu bidaiaren berri.