Piperraren zikloa ezagutzen

Maier Ugartemendia 2015eko urriaren 21a

Piperraren zikloa 2015 1 1445442210746
Piperraren zikloa 2015 2 1445442211101
Piperraren zikloa 2015 5 1445442212036
Piperraren zikloa 2015 4 1445442211731
Piperraren zikloa 2015 3 1445442211432
Piperraren zikloa 2015 6 1445442212371
Piperraren zikloa 2015 7 1445442212968
Piperraren zikloa 2015 8 1445442213293
Piperraren zikloa 2015 9 1445442213616
Piperraren zikloa 2015 10 1445442214194
Piperraren zikloa 2015 11 1445442214529
Piperraren zikloa 2015 12 1445442214845
Piperraren zikloa 2015 13 1445442215395
Piperraren zikloa 2015 14 1445442215759
Piperraren zikloa 2015 15 1445442216401
Piperraren zikloa 2015 16 1445442216955
Piperraren zikloa 2015 17 1445442217543
Piperraren zikloa 2015 18 1445442218114
Piperraren zikloa 2015 19 1445442218453
Piperraren zikloa 2015 20 1445442218771
Piperraren zikloa 2015 21 1445442219130
Piperraren zikloa 2015 22 1445442219422
Piperraren zikloa 2015 23 1445442219719
Piperraren zikloa 2015 24 1445442220016
Piperraren zikloa 2015 25 1445442220533
Piperraren zikloa 2015 26 1445442220859
Piperraren zikloa 2015 27 1445442221148
Piperraren zikloa 2015 28 1445442221501
Piperraren zikloa 2015 29 1445442222061

789 taldeak eta Uzturpe ikastolak Ibarrako piperraren inguruko lanketa egiten dute iaztik; piperraren prozesu    guztia lehen eskutik ezagutuz eta biziz

Piperra da Ibarrako ikurra, eta bertakoentzako hain berezia den produktua denez, 789 taldeak eta Ibarrako Uzturpe ikastolak duela bi urtetik piperraren prozesu osoarekin lanketa berezia egiten dute. Gaurkoa izan da prozesuari amaiera emateko eguna. Hain zuzen ere, piperrak bildu, garbitu eta ozpinetan potoratu dituzte DBH 4. mailako ikasleek. Gainera, gero norberak osatutako potoa etxera eramateko aukera izan du. Beti ere 789 taldeko kideen azalpenak gertutik jarraituta. Zalantzarik gabe gelan geldirik egonda baino gusturago ibili dira baratzean lanean.

Ander Lizaso 789 taldeko kideak azaldu duenez, «4.000 landare» landatu zituzten maiatzean, eta iazkoarekin alderatuz «uda oso ona» izan denez, produkzioa espero bezalakoa izan dela azaldu du. Urriaren amaiera gertu dago, eta Lizasok aipatu bezala «hotzak hasi dira». Horregatik, landareak «bere onena» eman duenez, piperraren prozesuari amaiera eman diote.

789 talde ibartarraren helburua piperra «jendarteratzea eta herriratzea» da. Helburu horren barruan kokatzen da hain zuzen ere, Ibarrako Uzturpe ikastolarekin abiatutako Piperraren zikloa proiektua. Duela bi ikasturte hasi zuten proiektua, eta «oso harrera ona» izan zuenez beraiek ere «oso gustura» daudela azaldu du Lizasok.

Horrez gain, herrian ere taldearen eta dituzten proiektuen inguruan «gero eta gehiago» galdetzen dietela dio Lizasok. Udan, esaterako, «behin ere» piperrik biltzen aritu gabeko pertsonak «boluntario» bezala piperrak biltzen aritu ziren, piperraren mundua gehiago ezagutzeko.

Gazteek ere gaiarekiko azaldutako interesarekin «harrituta» geratu dira, etengabe galderak egiten baitizkiete.

Ikasleak «oso pozik»

Iker Gibelalde Uzturpe ikastolako zuzendaria da, eta 789 taldearen eskutik proiektu honetan parte hartzeko aukera eskaini zietenean zalantzarik gabe baiezkoa ematea erabaki zutela dio.  

Gainera, berak azaldutakoaren arabera Piperraren zikloa proiektuan ez ezik, ikastolako baratzean ere piperrak eta «bestelako produktuak» ere lantzen dituzte. Hala ere, piperraren inguruan «lanketatxo berezi bat» egiten dute «gure herriko landarea delako».

Gaurkoa bezalako lanketetara ikasleak «oso pozik» joaten direla dio Gibelaldek: «Piperraren inguruko sentsibilizazio bat badugu herri honetan eta beraientzat oso polita da». Horregatik, proiektua «urtero» errepikatzeko asmoa azaldu du.

Alaitz Nogales, Ibon Lopetegi eta Maialen Mariezkurrena ikasleek diote ez zutela «oso ondo» ezagutzen Ibarrako piperrak jarraitzen duen prozesua, eta horregatik proiektu honetan parte hartzea «ondo» dagoela uste dute. Proiektuari esker, piperraren inguruan «gehiago» ikasi dutela diote: «Nola landu behar den, nola landatu, nola bildu...».

Behin ikastolan prozesua ezagututa, Mariezkurrenak etxean ere «baratza txiki» bat duela eta bertan piperrak landatzen dituztela dio; beraz, esaterako, berak piperraren prozesua gertutik jarraitzeko asmoa ere badu, etxean bada ere.

Ez diogu hau kapritxo hutsagatik: lagundu iezaguzu. Eduki hau guztia doan ikusten duzu ez dugulako irudikatzen euskarazko hitzik gabeko Tolosalderik. Atarikide, iragarle eta erakunde askoren laguntzarik gabe ezinezkoa litzateke. Zenbat eta komunitate handiagoa sortu, orduan eta sendoagoa izango da ATARIA: zurekin, zuekin. Ez utzi biharko gaur egin dezakezuna: egin zaitez Atarikide!


EGIN ATARIKIDE!