BABESTUTAKO EDUKIA

Erreserba egin Errioxan

Errioxako Gobernua 2022ko mar. 8a, 07:57

ERRESERBA egin Errioxan. Mahastizaintzako eta ardogintzako kultura ezaguna eta mundu osoan baloratua duen lurraldea delako. Izan ere, gure bikaintasun eta aberastasun naturala sentitu ahal izango duzu Leza, Jubera, Cidacos eta Alhama haranetako biosferaren ERRESERBA izateagatik aitortua eta ingurune natural pribilegiatua eta leku ikusgarriak dituena. ERRESERBA egin Errioxan, egonaldi luzeagoak egiteko, gure baliabide turistikoez, naturalez eta kultur jaialdiez gozatu ahal izateko, baita gure ostatuez, jatetxeez, tabernez eta abarrez. Orain, ERRESERBA egin Errioxan.

Errioxa ezagutu beharreko kontinentea da urteko edozein garaitan, eta eskaintza enoturistiko handia du. Errioxako Jatorri Deitura Kalifikatuko 400 upategi baino gehiago ditu, eta munduko ardo handienetako bat ekoizten duen eskualdeko mahastizaintza eta ardogintzaren historia eta kultura pasio osoz zabaltzen dute; gure gastronomia aberatsa da, eta biztanleko Michelin izar gehien dituen autonomia erkidegoa da Espainian. Gure ondare historiko eta kulturala: erakargarri nagusietako bat Donemiliaga Kukulako Yuso eta Suso monasterioak dira, UNESCOk Gizateriaren Ondare izendatuak. Baina baita Naiarako Santa Maria la Real Monasterioa, errege-erreginen panteoia, eta Contrebia Leucadeko aztarnategi zeltiberiarra ere, besteak beste.

Donejakue bidea hemendik pasatzen da. Errioxatik Santiagora iristeko hiru ibilbide elkartzen ditu: bide frantsesa, Ebroko Donejakue bidea eta Barrualdeko Euskal Bidea. Erromesek zereal zelaien eta ehun urtetik gorako mahastien artean egiten dituzte ibilbideak, gure tradizioak eta errioxarren abegi ona ezagutzeko aukera ere ematen diena.

Izan ere, horrelakoa da Errioxa, elkargunea eta elkar ulertzeko gunea, bideak gurutzatzeko gunea, berezko nortasuna duen lurraldea, elementu natural, kultural eta historikoen heterogeneotasun handia hartzen duena. Ezaugarri horrek izaera bereizgarri eta erakargarria ematen dio zentzumenen atseden eta atseginerako lekua bilatzen dutenentzat, bisita bakoitzean berraurkitzen den eskualde hau gozatzeko eta ezagutzeko. Izan ere, benetan axola duena ez da Errioxara ekartzen duzuna, baizik eta bueltan eramango duzuna. Sentipenez betetako maleta bat, Errioxak zure bidaia esperientzia ahaztezin bihurtzeko eskaintzen dizun guztiarena.

ENOTURISMOA

Gaur egun, enoturismoa ez da upeltegi bat bisitatzea bakarrik, mahastizainarekin mahastiaren jatorria ezagutzea ere bada, zaldiz paseatzea edo bizikletaz ehun urtetik gorako mahastien artean ibiltzea, mahasti-itsaso bat den eskualde bat globo batetik ikustea, wine-bar batean dastatze bat egitea, barrikatik ardo bat deszifratzea, maridajeak egitea, ardoaren arkitekturan zehar bidaiatzea, denboran zehar lekualdatzea ehun urte inguruko ardotegi baten azpian, hurrengo uzta familian biltzea...



KULTURA

Errioxako historiak monasterioetan eta kondairetan ditu bere sustraiak, eta hainbat herrik eta erresumak gutiziatutako mugako lurra izan zela erakusten dute. Donemiliaga Kukulako Suso eta Yusoko monasterioak; Naiarako Santa Maria la Real monasterioa, Naiara-Iruñea erresumako erregeen eta infanteen sorleku eta panteoia; eta Valvanerako monasterioa, non eskualdeko zaindariaren irudia babesten den mendi inguru batean; horietako batzuek beren erlijio-komunitateei eutsi diete, eta turismo kultural, erlijioso eta artistikorako guneak dira.

Errioxatik Santiagora iristeko hiru ibilbide igaro eta elkartzen dira; ezaugarri berezia da hori. Donejakue bideak 60 kilometroko ibilbidea eskaintzen du Errioxan zehar, hiru etapatan. Donejakue bidea egiteko modu asko daude: oinez, bizikletaz, zaldiz.

GASTRONOMIA

Biztanle bakoitzeko Michelin izar gehien dituen Espainiako eskualdeak sei izar ditu bost jatetxetan, eta bi Bid Gourmand. Baina zerrendak alde batera utzita, Errioxako gastronomia taparen kulturaren bidez ere bizi daiteke pintxoak eskaintzen dituzten tabernetan eta gastrotabernetan, eta tokiko sukaldaritzagatik ospetsuak diren janari-etxeetan: lurretik platerera delakoa.

Lehengai oparodun eskualdea. Garaian garaiko laboreak, non orburuak, kardua, azalorea edo borraja bezalako barazki eta barazkien barietateak ahosabai bikainenak gozatuko dituen. Mendilerroen eta artzainen lurraldea. Errioxan ere haragi onak daude, mendi inguruetako ardi, behi eta ahuntz aziendari esker. Horri esker, askotarikoak dastatzeko aukera dago: txuletilla erreak mahatsondo-xirmendu lehorretan, arkume gisatua, Demanda eta Cebollerako larreetako antxume erre famatua, baina baita Naiarako piperrak, alegria errioxarrak, txanpiñoiak, patatak txorizoarekin, potxa zuriak eta kaparroiak.

TURISMO AKTIBOA

Turismo aktiboa, landa-turismoa edo natura-turismoa egiteko lurraldea, eta familian ere zeharkatzeko. Ingurune babestuekin, parke naturalekin, biosferaren erreserbekin eta Starlight helmuga turistikoekin, izarrak behatzeko zeruen kalitateagatik; turismo aktiboa eta aire zabaleko jarduerak, hala nola mototurismoa, abentura-parkeak, globo-bidaiak, segwayan ibilbideak, quadak, zaldi-ibilaldiak, jarduera nautikoak; abentura-turismoa, golfa…

Bestalde, munduan ez dago dinosauroen arrastoen kontzentrazio hain handirik: gutxienez, 170 aztarnategi, 11.000 dinosauro-aztarna baino gehiagorekin 22 udalerritan banatuta.

Horregatik guztiagatik eta askoz gehiagogatik: #ReservaLaRioja

Informazio gehiago hemen.

Ez diogu hau kapritxo hutsagatik: lagun gaitzazu . Eduki hau guztia doan ikus dezakezu euskarazko hitzik gabeko Tolosaldea ez dugulako irudikatzen. Atarikide, iragarle eta erakunde askoren laguntzarik gabe ez litzateke posible hori. Gero eta komunitate handiagoa sortu, orduan eta sendoagoa izango da Ataria: zurekin, zuekin. Ez utzi biharko gaur egin dezakezun hori: egin zaitez Atarikide!


EGIN ATARIKIDE!