Ez baita berdina edatea edo dastatzea

Ataria 2021eko abuztuaren 1a

dastaketa komentatua larraul 1 1627828962115
dastaketa komentatua larraul 2 1627828962566
dastaketa komentatua larraul 3 1627828962997
dastaketa komentatua larraul 4 1627828963420
dastaketa komentatua larraul 5 1627828963894
dastaketa komentatua larraul 6 1627828964352
dastaketa komentatua larraul 7 1627828964770
dastaketa komentatua larraul 8 1627828965328
dastaketa komentatua larraul 9 1627828965746
dastaketa komentatua larraul 10 1627828966154
dastaketa komentatua larraul 11 1627828966656
dastaketa komentatua larraul 12 1627828967203
dastaketa komentatua larraul 13 1627828967684
dastaketa komentatua larraul 14 1627828968209
dastaketa komentatua larraul 15 1627828968647
dastaketa komentatua larraul 16 1627828969087
dastaketa komentatua larraul 17 1627828969503
dastaketa komentatua larraul 18 1627828969974
dastaketa komentatua larraul 19 1627828970456
dastaketa komentatua larraul 20 1627828970858
dastaketa komentatua larraul 21 1627828971300
dastaketa komentatua larraul 22 1627828971735
dastaketa komentatua larraul 23 1627828972127
dastaketa komentatua larraul 24 1627828972563
dastaketa komentatua larraul 25 1627828973058
dastaketa komentatua larraul 26 1627828973732
dastaketa komentatua larraul 27 1627828974305

Herriko jaien ordezko kultur ekitaldietan ibilbide eno-gastronomikoa egin dute eguerdian.

Sagardo dastaketa egin ohi dute Larraulen herriko jaien barruan, baina, egoerak bultzatuta, ekitaldia egokitu eta ibilbide eno-gastronomikoa egiteko proposamena egin diete eguerdian herritarrei.

25 herritar inguru elkartu dira zimiterioan esperientzia probatzera, eta Mikel Garaizabal sommelierrak esandakoekin ikastera. Elorriotarrak 25 urte daramatza ardoaren kultura sustatzen eta dastaketak eta ikastaroak eskaintzen.

Gaurkoan, bost ardo mota jarri dizkie dastaketara gerturatu direnei: Getariako, Arabako eta Bizkaiko txakolina, Arabar Errioxako ardoa eta sagardoa, eta baita jatekoa ere, Idiazabal gazta eta Ibarrako piperrak, hain justu. Dastatzen hasi aurretik, ordea, dastatu eta edatearen arteko desberdintasunaz galdetu die bertaratu direnei. "Zentzumenak erabiliz analisi bat egitea da dastatzea eta edatea, berriz, asetzeko edo jai giroan gaudenean egiten dugun zerbait", esan du.

Zentzumenen garrantziaz ere hitz egin du, hala nola, ikusmena edo usaimena, eta baita ditugun erremintez ere, edalontzia bera, esaterako. "Horiek guztiek baitute lotura dastaketa bat egiten dugunean". Eta, behin atarikoak eginda, banan bana dastatu dituzte ardo guztiak, lehendabizi begiratuz, ondoren usainduz, eta azkenik dastatuz. Ardoa bera bakarrik nahiz jatekoarekin nahastuta dastatzean sortzen den aldaketa ere nabaritu dute larrauldarrek, Idiazabal gazta mota desberdinekin, eta baita, Ibarrako piperrekin ere.

Herriko festak ez, baina, jan-edanaren bueltan modu atseginean zerbait gehiago ikasteaz gain, giro polita izan da Larraulgo zimiterioan.

Ez diogu hau kapritxo hutsagatik: lagundu iezaguzu. Eduki hau guztia doan ikusten duzu ez dugulako irudikatzen euskarazko hitzik gabeko Tolosalderik. Atarikide, iragarle eta erakunde askoren laguntzarik gabe ezinezkoa litzateke. Zenbat eta komunitate handiagoa sortu, orduan eta sendoagoa izango da ATARIA: zurekin, zuekin. Ez utzi biharko gaur egin dezakezuna: egin zaitez Atarikide!


EGIN ATARIKIDE!