Uda garaian bere gozotasun eta freskotasunarekin konkistatzen gaituen tomateak, urte guztian saltsa moduan beste edozein produktu laguntzen duen bitartean, garai honetan bere gordintasunean aurkezten digute gure jatetxe eta taberna gehienek. Produktuaren garairik onenean, bere zaporea eta ezaugarriak estaliko dituen prestaketa handirik gabe. Ezkontza finak, bata bestearen zaporeak errespetatzen dituztenak. Tipula, piper berdea, atuna, mozzarela, antxoa, olagarroa, arrautza edo hegaluzearekin. Bada hala ere, tomate errea jateko aukera bat ere.
UZTAILA
1. BETI-ALAI (Tolosa) Tomate entsalada.
2. BOTARRI (Tolosa) Tomate carpaccioa eta testurak.
3. DENAK (Tolosa) Betiko tomatea olio eta baratzuriarekin.
4. IKATZA (Tolosa) Tolosako tomatea, tipula, piper berde, atun eta trufa olioarekin.
5. IRIARTE (Berrobi) Tomate errea mozzarela eta antxoekin, salmorejo gainean.
6. LARRAITZ-GAIN (Abaltzisketa) Tomate eta tipula entsalada.
7. ORBELA (Tolosa) Tomatea antxoa, olagarro eta ozpin-olioarekin.
8. PATXINE (Asteasu) Patxine entsalada.
9. PLAZA ETXEBERRI (Zizurkil) Tomate entsalada hegaluze eskabetxatuarekin.
10. ROUTE 33 (Alegia) Tomate entsalada.