Erreportajea

Natxo-taloa: arto beltzaren fruitua

Erabiltzailearen aurpegia Ane Insausti Barandiaran 2025eko maiatzaren 16a

Mendarte baserriko IƱaki Intxausti, Mandio tabernako Joseba Albizua eta Ekotaloko Julen Altzelai, ostiralean, Zerainen. Iturria: Andoni Canellada / FOKU

Natxoak ez dira Mexikon bakarrik ekoizten, eta artoak ez du soilik taloak egiteko balio: Zeraingo Mendarte baserriko arto beltzekin natxo-taloak ekoitzi ditu Alkizako Ekotalok. Zeraingo Mandio tabernan zerbitzatzen dituzte, baserri bereko tomate eta haragiarekin.

Zeraingo (Gipuzkoa) Mandio tabernako barra gainean zintzilik, ongietorria egiten diete bezeroei arto beltz pare batek. Barraren gainean, berriz, natxo-taloen platerak: hexagono forma dute, eta kolore morea. Eta ez, ez daude guakamolez lagunduta, tomatez eta haragiz baizik. «Olio bero-berotan frijitu, kolpe bat eman, azkar-azkar, eta Mendarte baserriko haragiarekin eta tomatearekin egiten dugu platera», azaldu du tabernako langile Joseba Albizuak.

Mendartekoak dira haragia eta tomatea, eta baita arto beltzak ere. Elkarlanaren fruitua baita produktua: Mendarteko artoak erosi eta natxo-talo bihurtzeaz Ekotalo enpresa arduratzen da, eta, ondoren, Mandio tabernan zerbitzatzen dituzte, natxo-talo formatuan. Zeraindik Alkizako Ekotaloren egoitzara (Gipuzkoa) eta, atzera ere, Alkizatik Zerainera egiten du produktuak, hortaz. «Elkartze hori ezinbestekoa da, eta balio handia ematen dio produktuari, zuzeneko salmenta bermatzen duelako», azaldu du Julen Altzelai Ekotaloko arduradunak.

Jarraitu irakurtzen Berria.eus webgunean.

Ez diogu hau kapritxo hutsagatik: lagundu iezaguzu. Eduki hau guztia doan ikusten duzu ez dugulako irudikatzen euskarazko hitzik gabeko Tolosalderik. Atarikide, iragarle eta erakunde askoren laguntzarik gabe ezinezkoa litzateke. Zenbat eta komunitate handiagoa sortu, orduan eta sendoagoa izango da ATARIA: zurekin, zuekin. Ez utzi biharko gaur egin dezakezuna: egin zaitez Atarikide!


EGIN ATARIKIDE!