Baratze bakoitzak badu bere izarra. Askotan tomatea izaten da, baina beste askotan patata, ilarra edo babarruna, adibidez. Erein, landatu, jaso eta jan, prozesu hori egiten du barazkiak, baina baita baratzezainak ere. Ongi ezagutzen ditu bi ikuspegiak Aitziber Otegik (Asteasu, 1982), Gipuzkoa osoan ibiltzen baita, herriz herri baratzeak ikuskatzen eta baratzezainei aholkuak ematen. Furgoneta batean joaten da Otegi: zehazki, Furgobaratzan.
Baratzezainei zer, noiz eta nola landatu esaten diezue?
Ez. Guk aholkularitza lan bat osatzen dugu, Gipuzkoako baratze parkeetatik zehar. Tailerrak eta ikastaroak egiten ditugu, gehienbat hasiberriei abiapuntu bat emateko, eta hazi eta landare ekologikoak saldu ere bai.
Jarraitu irakurtzen Berria.eus webgunean.