Donostiako San Telmo museoak antolatzen duen Atzokoak gaur. Lanbide tradizionalak egitasmoak txokolategintza du ardatz aurten. Apirilaren 7ra arte, ofizio hori ezagutzeko jarduerak izango dira museoan: hitzaldiak, dastaketak, tailerrak... Rafa Gorrotxategi (Tolosa, 1960) izango da zeremoniako maisua. Klaustroan haren bilduma paratu dute.
Txokolategintzaren inguruko erakusketa da, baina argizaria egiteko tresnak ere badaude. Zergatik?
Txokolategileak kandelagileak izan zirelako. Lotuta zeuden bi ofizioak. Kandelagileek eztia eta argizaria bereizten zituzten, eta, eztia sobran zutenean, turroia egiten hasi ziren. Iruñean 1512ko erreferentziak daude; turrón royo deitzen zioten, turroi gorria. Girlatxea eztia eta almendra nahastuta egiten zuten. 1540an, kakaoa iristen hasi zen, eta kandelagileak txokolatea egiten hasi ziren. Kandelagileak, gozogileak eta txokolategileak ziren.
Jarraitu irakurtzen Berria.eus webgunean.