Balerdi mendiaren babesean (Bedaio, Gipuzkoa), «kutsaduratik urrun» daude Balerdipeko erleak. Mattin Jauregik (Ikaztegieta, Gipuzkoa, 1998) bere kide Inaxio Arinekin batera sortutako proiektua da. Jauregi erleez arduratzen da, eta Arin, berriz, eztiarekin produktu eta plater berriak sortzeaz.
Nolatan dabiltza bi gazte Bedaioko erlauntzen artean?
Deigarria da, bai. Ni duela bost edo sei urte hasi nintzen. Beti izan dut jakin-mina erleen inguruan, eta bi erlauntz jartzera animatu nintzen. Ez nekienez ezer erleen inguruan, erle guztiak hil zitzaizkidan. Ikastaro batzuk egiten hasi, eta pixkanaka ikasiz joan nintzen, eta erlauntz gehiago jarriz. Lanak handituz joan ziren, eta Inaxio [Arin] hasi zitzaidan laguntzen. Inaxio sukaldaritzaren mundutik dator, eta pentsatu genuen: zergatik ez saiatu eztitik zetozen produktu berriak sortzen?
Zein produktu dituzue?
Adibidez, ozpina sortu dugu. Eztiaren lehenengo hartzidura alkoholikoa izaten da, glukosaren eta fruktosaren eraginez. Bigarren hartziduran, ordea, ozpindu egiten da. Ozpin gozo moduko bat sortzen da. Kakao krema bat ere sortu dugu, pestoa, propolia... Sukaldaritzari dagokionez, zenbait plater sortzen ari gara. Zerbaitetan zentratu beharrean, denetarik egitea gustatzen zaigu.
Jarraitu irakurtzen Berria.eus webgunean.