Herdoil arteko egunak

Erabiltzailearen aurpegia
Argazkia: Berria
Eguraldiak izan duen bat-bateko aldaketak, bero sapatik lanbrorako jauziak, tenperaturan egon den kontrasteak, kalte egin diete baratzeei. Hala esan du Ordiziako azokako baserritarra den Edurne Jauregi baliarraindarrak.

Ez dakienak jakin beza. Kalekumeari arrotza egingo zaio, baina «herdoil egunak» dira hauek. Herdoila, ugerra edo gorrina. Landareen gaitza, alegia. Onddo batek eragindakoa izaten da, eta halakoetan izaten du agertzeko arriskua: bero sapatik lanbrorako aldaketa horretan, kontrastean, eta hezetasun bat-bateko eta gehiegizkoan. Horretaz ohartarazi dute Ordiziako (Gipuzkoa) feriako baserritarrek.

Eguraldia ez baita elkarrizketarako gai hutsala baserritar batentzat. Haren menpe eta hari esker bizi da, eta, azken bi asteotan egin duena horren ezberdina izan denez, litekeena da ondorioak izatea baserritarraren jardunean. Joan den astean 40 graduren pean egon ziren landareek 20 graduren pean abiatu dute astea. «Kontraste hori oso txarra da baratzearentzat, eta kalte egiten dio. Lehortu egin zen lehenengo, baina egun hauetan hezetasun gehiegizkoa pilatu da», azaldu du Edurne Jauregik, Baliarraingo (Gipuzkoa) Irabiazpi baserriko nekazariak.

Goiztiarrenak bakarrik dabiltza oraindik Ordiziako plazan. Galdezka ari dira erosleak, eta ikusmiran eta kuxkuxean ikusleak. Letxuga klase ezberdinak, tipulin gorriak, tipulinak, lekak eta erremolatxak ageri dira, besteak beste, Jauregiren postuan. Koldo anaia ari zaio laguntzen Edurneri. «Begira letxuga hauek: zakarragoak daude, ez dute bestetan edukitzen duten distira hori, goxotasun hori galdu egiten dute halakoetan», azaldu du Koldok, arrebak esandakoak berretsiz.

Ura behar du baratzeak, eta ur asko behar izan du baratzeak joan den egunetan. Irabiazpi baserrian ez dute tantaz tantako ureztatze sistemarik. Lana pilatu zaie, baina ongi egin dute aurrera. «Gorrinaren arriskua dago orain. Landare batzuek, lekek adibidez, zaineko gaitza harrapatu dute. Hezetasun gehiegizko horren ondorioz, lizuna sortu zaie. Landarea ihartzen hasi da toki batzuetan», esan du Edurne Jauregik.

Tomateak ez ditu harrapatu gaitzak. Haiek dira orain kezka iturri baserritar askorentzat eta ideia asko izan gabe aurten landareren batzuk landatu dituzten kalekumeentzat. Koldo Jauregiren gomendioak haientzat: «Salda bordelesa izaten da halakoetan gehien erabiltzen dena. Kobrea eta karea nahastuz egiten da, eta horrela deitzen zaio Bordeleko mahastizainek asmatu eta erabiltzen zutelako fungizida gisa».

Jarraitu irakurtzen Berria-n.

Albiste hau ATARIKIDEei esker argitaratu dezakegu. Haiei esker Tolosaldeko albisteak libre, euskaraz eta kalitatez irakurtzen dituzu. Horrela izaten jarraitzeko eman babesa Tolosaldeko Atariari eta ZU ERE IZAN ZAITEZ ATARIKIDE.

#EgitenDuzunaGara


EGIN ATARIKIDE!