Gehigarria: gastronomia

Babarrunak prestatzeko errezeta

Ataria 2024ko eka. 3a, 16:00

Hika upategian enologia eta gastronomia uztartzen dituzte. Gastronomiari lotutako espazioa Roberto Ruizek eta bere lantaldeak zuzentzen eta koordinatzen dute, Hika by Roberto Ruiz kontzeptupean.

Hika by Roberto Ruiz mahastiz inguratutako txakolin modernoko upategi bateko zaharberritze klasikoaren kontzeptua da.

Sukaldaritza onaren aldeko euskal kultura, tokiko eta hurbileko produktuetan oinarritua, paisaiaren sukaldaritzan, gure produktuei balio erantsia emanez elaborazio erraz, labur eta frankoekin. Euskal sukaldaritza tradizionala eta bere errezeta ugariak dira kartaren jatorria eta Tolosako babarruna da euren espezialitatea aspalditik. Hikak errezeta konpartitu nahi izan du gehigarri honetan:

Babarrunak eltze batean jarri, aurrez beratzen jarri gabe. Lau litro ur gehitu babarrun kilo bakoitzeko. Babarrunak prestatzeko zabala baino altuagoa den eltze bat aukeratu babarrunek toki nahikoa izan dezaten eta ez itsatsi edo hausteko.

Ur hotza jarriko dugu eta eskuzabalak izango gara oliba olioarekin. Babarrunak sutan jarri eta ez dugu sua jaitsiko irakiten hasi arte. Babarrunak utzi, ez mugitu eta ez sartu babarrunak puskatuko dituen tresnarik.

Eltzea heldulekuetatik hartu eta pixka bat mugituko dugu, kontu handiz. Horrela, ur gehiago behar duen ikusiko dugu. Ura gehitu behar bazaio hotza bota beti eta ez utzi egosiaren borbor txikiak apaltzen. Babarrunak eginda daudenean, gatza bota eta sutik atera, salda loditu dadin.

Ozpinetan ondutako Ibarrako piperrak aterako ditugu eta gatz lodia eta oliba olio pixka bat botako diegu.

Beasaingo odolki egosia jarriko dugu. Txerri iberikoaren urdaiari dagokionez xerra finak moztuko ditugu, urdaiazpikoa balitz bezala, eta ez dugu erabat hotz aterako, epelduko dugu. Eta azkenik, aza jarriko dugu, egosketa labur bat emango diogu eta baratxuri pixka batekin salteatuko dugu.

Aurkezpenerako: Piperrak txupito edalontzi batean jarriko ditugu, gatz eta olioarekin, eta plater batean urdaia, aza eta odolki egosia jarriko ditugu. Babarrunak aparte zerbitzatuko ditugu.

  • Helbidea. Otelarre auzoa 40 (Amasa-Villabona)
  • Kontsulta orokorrak. 943 14 27 09 edo 620 180 259, eta hika@hikabodega.com
  • Jatetxea eta erreserbak. 943 14 27 09 edo 660 597 561, eta reservas@hikabodega.com
  • Ordutegiak. Upategia: astelehenetik ostiralera 09:00-17:30
  • Gastronomiko Jatetxea: astelehenetan itxita; astearte, asteazken, ostegun eta ostiraletan 13:00-16:00; larunbatetan 13:00-16:00 eta 20:30-23:00; eta igandetan 13:30-16:00

Ez diogu hau kapritxo hutsagatik: lagun gaitzazu . Eduki hau guztia doan ikus dezakezu euskarazko hitzik gabeko Tolosaldea ez dugulako irudikatzen. Atarikide, iragarle eta erakunde askoren laguntzarik gabe ez litzateke posible hori. Gero eta komunitate handiagoa sortu, orduan eta sendoagoa izango da Ataria: zurekin, zuekin. Ez utzi biharko gaur egin dezakezun hori: egin zaitez Atarikide!


EGIN ATARIKIDE!